rookverbod en begravenissen.
Door: mariekeverbij
Blijf op de hoogte en volg Marieke
28 Maart 2011 | Nederland, Amsterdam
Ten eerste (speciaal voor moeders) ik zit momenteel in een internetcafe, Dus ik heb geen spellingscontrole hier.. en ik hoop dat de stroom het uithoud :)
Maar even een nieuwe update. Soms vergeet ik het omdat ik druk ben met niets doen.. Het is niet dat ik niets doe maar alles gaat hier op een rustig tempo. Alles op zijn tijd en je kan langs komen als ik er ben en tijd heb dan kunnen we praten. Mijn leraar belt mij als hij klaar is met zijn cursus.. en dan zegt hij tegen mij .. ok ik wacht op je komt niet te laat.. Tja dan moet ik nog 20min lopen.. Maargoed er word gelukkig nooit een probleem van gemaakt.
Afgelopen weken merk ik dat ik steeds zelfstandiger word. Ik kan mensen aanspreken. Zelf dingen kopen, regelen of vragen. Vorige week vrijdag op de verjaardag van de vader van Agon geweest. Was erg leuk en leerzaam. Ik was namelijk een tijdje alleen met de Oma en vader van Agon en dan moet ik wel Albanees praten.. Zijn vader werd later nog " boos" hij zei. Als we samen zijn begrijp ik je prima maar zodra Tina of Agon er is wil je alles vragen.. Gewoon zelf proberen!
Van de week ging ik naar Pristina met de mini-bus. (ik denk dat die dingen in Nederland afgeschreven zijn en hier nog 20jaar rijden) en we stonden in de file om 2u smidags .. niet eens op de hoofdweg maar gewoon achter Koretica.. Bleek dus dat er iemand uit het dorp overleden was.. Wat dus betekend dat alle mannen van het dorp in een rij (over de weg natuurlijk) gaan lopen. En ik vroeg het later eens na en of het een man of een vrouw is die overleden is.. alleen de mannen gaan daarheen de vrouwen blijven thuis. Het is niet verboden om mee te gaan maar het word gewoon niet gedaan..
De laatste dagen kan ik mijn dingen ook steeds beter plannen, prioriteiten stellen gaat ook bijna goed hehe. Maargoed het is voor mij toch ook een beetje genieten. En dat gaat wel goed zeker nu de zon steeds vaker om het hoekje komt kijken.
Ook hier is zomertijd.. alleen merk ik er niet veel van. Het is nog altijd (ik weet niet hoelaat de zon opkomt maar hij is er altijd als ik om 7u wakker word) ik gok rond 5/6uur en rond 7 half8 is hij echt alweer onder. Dus nu zijn de avonden nog best fris!
Sinds januari 2011 is hier ook het rookverbod ingegaan. We zaten zaterdag in Pristina in Cube (leuk tentje!) wat te drinken en een jongen met wie ik was stak z'n sigaretje op en ik zie.. mag niet? Blijkt dus het volgende:
Per restaurant moet 70% rookvrij zijn.. hoe ze die andere 30% indelen mogen ze zelf weten.. Die 70 % moet een bordje of in iedergeval duidelijk staan dat je er niet mag roken.. als je wel wilt roken mag dat maar moet je assen op het schoteltje.. als de inspectie dan komt betaald degene die rookt 20 euro.. Mocht het zo zijn dat het cafe of restaurant op de plek waar aangegeven staat dat je niet mag roken toch een asbak neerzet betalen hun 500 euro. Geniaal bedacht. :)
Verder gaat alles goed. De vrouw bij ons in huis is 23 april uitgerekend voor haar 3e kindje, en die 2 andere kleintjes spelen nu met die zon veel vaker buiten. Heerlijk om te zien. Het is voor mij alsof ik 2 families heb. Als ik thuis kom is het alsof het thuis is. Het voelt warm en ook al begrijp ik tina haar moeder meestal niet ik weet dat iedereen het beste met me voorheeft.. (en met haar mis ik mijn eigen moeder niet zo omdat tina haar moeder heel de dag zeurt dat ik moet leren hehe)
Gelukkig ga ik 29 april weer terug naar mijn andere familie om de verjaardag van Oma Verbij en mijn lieve moedertje te vieren. Daar heb ik ook veel zin in . Om weer lekker in mijn eigen bedje te liggen, lekker lang douche, en een lekker koud biertje kan er ook wel in. en dan 10mei weer terug naar Kosovo en dan word het temminste echt lekker weer!
Maar eerst 13 april. Dan komen de leerlingen van Wellantcollege. En daar heb ik ook super veel zin in. Vooral als Jesse komt omdat we samen de pasie voor Kosovo delen. En de rest van de studenten.. ben natuurlijk erg benieuwd hoe het gaat! Maar ik weet zeker dat ze allemaal een super tijd gaat krijgen!
Iedereen heel erg bedankt voor de reacties. Bets en de mannen bedankt voor de mooie kaart. En een mooie brief van Ome Dick! ik zal van de week nog is wat proberen op de bus t gooien! (mam jou kaart heb ik trouwens nog steeds niet??)
Ik geloof dat dit het wel weer was voorlopig. Diten e mir!
Ik geloof dat dit het wel weer was voorlopig. Diten e mir!
28 Maart 2011 - 21:46
Fien:
Lekker hoor..
Heb veel zin om je te zien met gebleekte tanden :)
We hebben de Dai la Lamaar naar je toegestuurd voor enige rust in de tent.
tot op skype -
28 Maart 2011 - 21:47
Fien:
en het regent lekker bij je..hier zonnig..zonnig en zonnig -
29 Maart 2011 - 09:30
Agnes Van Schooten:
Hoi Marieke,
Goed om te lezen dat alles goed met je gaat!! Tja de taal zal je zo wel snel leren, je bent bijna verplicht om Albanees te praten, vooral met de ouderen die spreken denk ik geen Engels. Troost j, hier zijn de avonden ook nog koud, Jan moest vanmorgen nog z'n ruiten krabben!!! Voor morgen is er weer regen voorspeld, helaas hetr is nu heerlijk weer, lekker zonnetje enzo. Nou meid, geniet van je tijd in Kosovo en ik blijf je verslagen lezen! Tot gauw, liefs Agnes en de rest.